Klaavi Kettu

Klaavi Kettu on sadun muotoon puettu pianonsoiton alkeisoppikirja. Kirja on tarkoitettu alle kouluikäisille ja pienille koululaisille.

Kirjan Klaavi Kettu asuu musiikkimaassa, jonka metsissä se tutustuu erilaisiin pianonsoiton elementteihin. Yhdessä ystäviensä kanssa Klaavi ihmettelee kirjaimia ja oppii, että jokaisella koskettimella on oma nimi. Se löytää metsästä gepardin, jonka oma nuottiavain avaa korkeat sävelet nuottiviivastolla ja tapaa faaraon, jonka avaimella pääsee nuottitalon kellareihin samalla tavoin kuin pyramidin holveihin. Paljon muutakin mielenkiintoista Klaavi löytää ja oppii!

Kansi ja kuvitus ovat upean Nunnu Halmetojan käsialaa: http://riimuraami.fi/

klaavi_kansi_bullettiin

Kustantamon sivuille pääsee TÄSTÄ

Kuulonvaraisesti soitettujen kappaleiden opettelemiseksi löytyy videoita TÄÄLTÄ

Opettajalle:

Kirjaa tehdessä on käytetty taustamateriaalina tutkimustietoa mm. lukemaan oppimisesta ja nuotinluvun oppimisesta. Yksi väitöstutkimukseni (Hasu 2017) tuloksista oli, että nuottikuva kannattaa tuoda mukaan heti opetuksen alkuvaiheessa. Moni oppilas soittaa helposti kuulonvaraisesti ja oppii neuvottuna vaikeitakin kappaleita, jolloin nuotista soittamisen taito jää jälkeen teknisestä ja musiikillisesta osaamisesta. Jos oppilaalla on oppimisen vaikeutta, saattaa oppimisstrategiaksi vakiintua kuulonvarainen soittaminen ja arvailu/kokeileminen nuottikuvan lukemisen sijaan. Näistä syistä kirjassa korostuu nuotinluvun opettaminen soittopolun alusta lähtien, ensin kirjaimilla ja sitten perinteistä nuottikuvaa käyttäen. On hyvä, että oppilas tottuu heti siihen, että nuotteja luetaan vasemmalta oikealle, ja että jonkinlainen symboli – aluksi kirjain ja myöhemmin nuotti – edustaa sävelen paikkaa koskettimistolla.

Yksi tutkimukseni keskeisistä tuloksista oli motivaation merkitys oppimiselle. Tästä syystä nuotinlukutaitoa ei pidä korostaa motivaation kustannuksella. Opettajan kannattaa olla herkkä huomaamaan, milloin soitettavaksi kannattaa antaa enemmän kuulonvaraisesti soitettavia kappaleita tai kannustaa oppilasta improvisoimaan.

Kirjassa vuorottelevat improvisointi, nuotinluvun opettaminen ja kuulonvarainen soittaminen. Kirjaa ei kuitenkaan ole pakko käydä läpi ainoastaan järjestyksessä, vaan erityisesti kuulonvaraisesti soitettavia kappaleita kannattaa ottaa käyttöön, vaikka ne eivät olekaan juuri siinä kohdassa kirjaa, jossa juuri ollaan menossa. Kirjan ohella on hyvä käyttää myös muuta soitettavaa materiaalia. Suomessa on käytössä paljon sellaisia pianonsoiton oppikirjoja, joissa on esitettäväksi sopivia ja pianistista osaamista sekä lapsen motivaatiota kasvattavia, esimerkiksi kuulonvaraisesti opeteltavia kappaleita. Näitä kirjoja on monella pedagogilla käytössä.

Pienten oppilaiden opetuksessa keskeinen rooli on opettajalla. Opettaja lukee satua niille oppilaille, jotka eivät osaa itse lukea. Lukemaan jo oppineet ja lukemista harjoittelevat oppilaat voivat lukea tekstiä myös itse. Myös kotona yhdessä lukemiseen on hyvä kannustaa, se vahvistaa lapsen ja vanhemman yhteistä kokemusta soitonopiskelusta. Tekstiä voi muokata soittotunneilla omaan suuhun sopivaksi. Oppilas saa itse valita, onko Klaavi tyttö vai poika, vai onko kumpaakaan. Samoin Pöllö, Yksisarvinen ja moni muu kirjan hahmo voi olla juuri sellainen kuin oppilas haluaa. Ketun perheessä on isä, äiti, sisko ja veli Klaavin lisäksi.

Opettajalle on pyritty jättämään suuri pedagoginen vapaus. Tästä syystä esimerkiksi soittoasennosta puhutaan melko vähän ja opettaja voi itse syventää asiaa juuri itselleen sopivalla tavalla. Sorminumerot esitellään ja niitä harjoitellaan, mutta pääsääntöisesti opettaja päättää, mitä sormituksia käytetään. Koska osalla pienistä soittajista on vielä hienomotoriikassa haasteita, voi esimerkiksi yhdellä sormella hyppiminen olla pitkään paras tapa opetella kappaleita. Sormituksia on hyvä pohtia myös oppilaan kanssa yhdessä. Kokemus on osoittanut, että moni soittaja oppii soittamaan sorminumeroista eikä itse asiassa tunne nuotteja, vaikka näyttääkin soittavan nuoteista. Myös tästä syystä kirjaan ei ole painettu juurikaan sorminumeroita.

Kirjaan liittyy pdf-muotoinen Opettajan opas, jota voi tilata 10€ hintaan: johannahasu1@gmail.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: