Portfolio

Musiikki, kirjoittaminen, opettaminen, elämä.

Tulossa kirja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmasta.

Ilmestyi keväällä 2023:

Musiikki. Lied. Ystävyys.

Hylätyksi tuleminen.

Ja kaikessa soi Toivo Kuula.

”Pidin kovasti Hasun syväluotaavasta otteesta henkilöihinsä, erityisesti Aamokseen ja Jürgeniinkin. Todelliset motiivit paljastuvat, vaikka kumpikaan ei haluaisi katsoa sisimpäänsä. Näky ei nimittäin ole kovin ylentävä. Loppuratkaisu onnistui vielä yllättämään lukijan.”

Kirsin Kirjanurkka

Kolmas runokokoelmani pureutuu syvälle elämän ja kuoleman kysymyksiin. Rintasyöpädiagnoosin jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Pian pintaan nousee toivo: en ole kuolemassa vielä.

Psykologinen trilleri Roihu (Reuna) julkaistiin huhtikuussa 2021.

”Lukijalla on pian kirkas aavistus, mitä tapahtuu. Silti kouvolalaisen Johanna Hasun Roihu-trillerissä jännitys säilyy tai oikeastaan kasvaa: onnistuuko ja mitä on taustalla?…Liikkeen rytmi kumisee tekstissä. Siinä kumisevat myös Sinin ajatukset, joka polkaisulla, askelluksella ja vedolla.” (Kouvolan Sanomat 29.6.2021)

Runokirjat

Jos olisin tiennyt,
että olet lähdössä,
olisin ottanut kädestä
vielä kerran,
suudellut
ja toivottanut hyvää matkaa.

Mutta ethän ole kuitenkaan
mennyt kauas

Olet jokaisessa pihan puussa,
lintujen laulussa,
polun päässä odottamassa.

Kaikkein kauneimmissa muistoissa

Pianonsoiton alkeisoppikirja

Jokaisessa talossa, kaikissa kodeissa, kouluissa, päiväkodeissa, mummoloissa ja kaupoissa, virastoissa ja kellareissa, aivan missä tahansa siis, voi olla ovi, joka johtaa Musiikkimaahan. Se ei olekaan mikään aivan tavallinen maa.

Musiikkimaan metsän uumenissa asuu mitä ihmeellisempiä olentoja. Musiikkimaassa voi kulkea kuka tahansa, aivan pieni vauva tai vanha vaari, siellä voi liikkua itse soittaen ja laulaen tai muita kuunnellen. Mitä syvemmälle metsään menee, sitä hienommaksi kaikki muuttuu.

Novellit

Hän nousi portaita pidellen avainta kädessään, kantaen pientä matkalaukkua toisessaan. Paljon ei mukana ollut, yksinkertainen, siisti asu yhteiselle illalliselle ja yöpymistarvikkeet. Mitä kauemmin hän oli kiertänyt, sitä vähäisemmäksi oli laukun sisältö käynyt. Pois olivat jääneet hienot puvut, kalliit kengät, silkkisolmiot ja kultaiset kalvosimet. Poissa oli kaikki se, mikä nuorena oli ollut tärkeää, minkä vuoksi hän oli ollut valmis tekemään kaiken ja enemmänkin. Laukku oli kevyt, mutta avain tuntui painavalta. Se painoi sitä enemmän, mitä korkeammalle hän kiipesi, jokainen porras tuntui aina raskaammalta nousta kuin edellinen. Silti hän nousi epäröimättä, astui ovea kohti määrätietoisesti ja vakaasti. Ei ollut syytä olla tulematta, ei syytä olla avaamatta ovea.

Kun siihen pystyy kuitenkin – väitöskirja

”Kun siihen pystyy kuitenkin, nii ei siin oo mitään järkee olla tekemättä.” Jos oppilas saa opiskella sellaisessa ilmapiirissä, jossa hänen kykyihinsä uskotaan, myös hän pystyy luottamaan omaan potentiaaliinsa. Opettajan tehtävä on ohjata jokaista soittajaa löytämään oma potentiaalinsa ja kehittämään sitä niin pitkälle kuin mahdollista, oppilaan omat kiinnostuksen kohteet huomioiden. Opettajan on myös luotava sellainen ilmapiiri, jossa on luvallista tehdä virheitä ja epäonnistua, kunhan yrittää tehdä parhaansa.

Tulossa oppikirja oppimisen vaikeuksista soiton- ja laulunopettajille yhteistyössä Niilo Mäki Instituutin kanssa. Työtä tukee Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto.

Liszt: Pianokonsertto A-duuri sekä opetusapurini
Muusikko

Olen profiloitunut pianistina enemmän kamarimuusikoksi kuin solistiksi. Siksi mahdollisuus päästä soittamaan orkesterin solistina Lisztin A-duurikonsertto marraskuussa 2018 oli huikea, mutta myös jännittävä kokemus. Tulevaisuudessa aion jatkaa kamarimusisointia, mutta tarttua myös sooloresitaalin työstämiseen pitkästä aikaa.

Kamarimusiikkiohjelmistoani (otteita):

Robert Schumann: Dichterliebe
mm. Sibeliuksen, Kuulan, Straussin, Schubertin ja Merikannon lauluja ja muuta keskeistä lied-ohjelmistoa
Camille Saint-Saëns: Eläinten karnevaali (piano 1)
Robert Schumann: Märchenbilder alttoviululle ja pianolle
Darius Milhaud: Quatre visages alttoviululle ja pianolle
Franz Schubert: Sonaatti A (Arpeggione) alttoviululle ja pianolle
Johannes Brahms: Sonaatti op. 120 alttoviululle ja pianolle
Sergei Prokofjev: Sonaatti no 1 Op 80 viululle ja pianolle

Soolo-ohjelmistoani (otteita):

Fréréric Chopin: Sonaatti b-molli op. 35
Fréréric Chopin: Balladi g-molli; nocturnoja, etydeitä
Francis Poulenc: L’Histoire de Babar, le petit éléphant
Jean Sibelius: Finlandia
Sergei Prokofjev: Montaguet ja Capuletit (Romeo ja Julia)
Edvard Grieg: Lyrische Stücke (osia)
J.S.Bach: Preludeita ja fuugia

Frans Liszt: Pianokonsertto A

Laulajana olen keskittynyt suomalaisiin teatterilauluihin (Kaj Chydenius; Veli-Matti Karén) ja laulelmiin (Helismaa, Tikanmäki). Esiinnyn laulaen lähinnä runojeni yhteydessä. Olen myös säveltänyt omia runojani ja saanut laulaa niitä yleisölle.

Uusin omaan runooni tekemäni sävellys on Isän laulu

Videohaastattelu, haastattelijana Pyry Ojala